пʼятниця, 29 квітня 2022 р.

 




Власний ресурс — це те, що нас наповнює, особливо в умовах війни. Коли нам здається “нічого не залишилось з того, що раніше допомагало наповнитись”, з впевненістю можемо сказати, що в нас завжди є ми. І в нас самих багато сили та стійкості.

Під час війни, коли емоційний стан є нестабільним і це нормально, не завжди та не всім допомагають одні й ті ж поради щодо пошуку власного ресурсу.

Для початку важливо зауважити, що насправді є декілька видів ресурсу:

1.Власний ресурс.

Цей рівень ресурсності людини в першу чергу залежить від фізичного та психоемоційного стану людини, від можливості робити те, що їй подобається. Певною мірою це про відновлення через звичну рутину.

2. Ресурс у взаєминах.

На цьому рівні важливим для відновлення ресурсу для людини є спільні справи з родиною чи близькими людьми (наприклад, спільна прогулянка чи складання пазлів), спілкування з рідними про свої переживання та інші теми, розуміння, що поруч є люди, з якими побудовані емоційно близькі стосунки та війна цього не може змінити.

3. Ресурс в команді/колективі.

На цьому рівні для ресурсності людини важливою є підтримка колег, обговорення особистого стану кожного та впливу цього на робочі моменти, у тому числі й фінансова винагорода за виконану роботу.

Кожен з нас використовує або один, або декілька рівнів відновлення ресурсу. Пропонуємо вашій увазі прості способи для підтримки власного ресурсу у скрутні моменти:

  • Піклування про себе — важливо їсти та пити воду у достатній кількості, створювати для себе комфортні умови для роботи.
  • Робити те, що колись було звичним. Наприклад, якщо раніше ви випивали чашку кави перед роботою і зараз ви знаходитесь в безпеці, то можете підтримувати себе через таку традицію.
  • Обговорювати з близькими свої переживання та емоції, виписувати їх на папір.
  • Пам’ятати, що кожен наш стан зараз є нормальною реакцією на ненормальні події.
  • Відновлювати відчуття безпеки, наприклад, через створення безпечного місця для перебування під час повітряної тривоги.
  • Створити план “що якщо”. Це план про той випадок, думки про який викликають занепокоєння. Наприклад, що робити в разі постійних обстрілів, що робити, якщо потрібно буде виїхати з країни тощо.

Пам’ятаємо, що дорослі, які мають достатньо психологічного ресурсу, є підтримкою та опорою для дітей. Адже ми можемо підтримувати інших та множити їхні сили лише тоді, коли самі маємо достатньо ресурсу.

середа, 13 квітня 2022 р.

 ЮНІСЕФ і МВС України зібрали рекомендації та правила безпеки для підлітків, що допоможуть захистити себе та своїх близьких в умовах війни

⬇️
Зберігайте собі поради: https://uni.cf/3vbX2wS та бережіть себе




вівторок, 12 квітня 2022 р.

 Що має бути у дитячому тривожному рюкзаку?

Проговоріть з дітьми, що тривожний рюкзак - це найнеобхідніші речі на екстрений випадок і разом його зберіть ☝️
Також розкажіть, що має бути у тривожному рюкзаку на випадок небезпеки, а саме:
🔺 картка з адресою проживання дитини, групою крові дитини;
🔺 картка з інформацією про батьків та родичів: прізвище та ім’я, номер телефону, адреса проживання;
🔺 дві пляшки води;
🔺цукерки та сухофрукти;
🔺лікарські препарати (мають зібрати та навчити користуватися батьки), лейкопластир, антисептик;
🔺серветки вологі та сухі;
🔺 рушничок, зубна паста та щітка, мило;
🔺 ліхтарик;
🔺 фото з батьками;
🔺 пара улюблених іграшок;
🔺 комплект змінного одягу;
🔺 трохи грошей.
Обов’язково дайте дітям зрозуміти, що наявність особистого рюкзаку не означатиме, що вони залишаться на самоті - скажіть, що ви завжди будете поруч і вони можуть розраховувати на ваш захист і підтримку 🤲
Тримаймося! Все буде Україна🇺🇦
За підтримки Childhood

понеділок, 11 квітня 2022 р.

 Як безпечно публікувати фото в інтернеті?

1. Перед тим, як опублікувати фото, варто задати собі питання: чи є щось на світлині, що може слугувати ідентифікатором для злочинців? 🤔
Наприклад, видима домашня адреса чи адреса школи, впізнавана вулиця в місті, твої сертифікати чи дипломи на стіні, родинні фото 📌
2. Пам‘ятайте, що як тільки фото опубліковано, то ми втрачаємо контроль над цим матеріалом. Будь-хто може зробити копію фото чи скріншот та використати його у своїх цілях ❌
Тому, радимо обмежити доступ до дописів на сторінці, щоб ці світлини могли побачити лише ті, хто знаходяться у списку друзів 🤝
3. При поширенні фото краще не використовувати позначку фактичного місця розташування - це також може бути використано третіми особами, наприклад, для отримання необхідної інформації, переслідування чи шантажу 📍
Дбайте про свою безпеку! Все буде Україна🇺🇦
За підтримки Childhood



пʼятниця, 8 квітня 2022 р.